BioBase Pack Europe gaat wereldwijd uniek bioplastic produceren in Kruiningen

En één van de Emergo genomineerden 2017 Hemcell is betrokken bij deze klus.

Biologisch afbreekbaar plastic

De biologisch afbreekbare plastic korrels die BioBase Pack Europe produceert zijn samengesteld uit een speciaal door HemCell® ontwikkeld materiaal waarop het wereldwijd patenten heeft. Zo is recent het patent in China verleend en wordt er nu met twee bestaande beursgenoteerde partners een JV voor de lokale Aziatische markt gestart "BioBase Pack Asia Ltd." als onderdeel van de BioBasePack groep.

HemCell® selecteert en gebruikt agrarisch restmateriaal van over de hele wereld, dat op dit moment grotendeels verbrand of niet benut wordt. Dit restmateriaal wordt door BioBasePack lokaal verwerkt tot hoogwaardige biovezels en wordt in Kruiningen vermengd met PLA en vervolgens geperst tot een korrel met opvallend betere materiaal eigenschappen dan het ingemengde PLA. Er ontstaat zo dus een nieuw bioplastic welke vervolgens op veel lagere temperaturen dan gebruikelijk op bestaande productie machines verwerkt kan worden voor het spuitgieten of extruderen van allerhande kunststof producten.

Het bijzondere van producten uit HemCell® bioplastic is dat ze niet in een fabriek afgebroken moeten worden (zgn "Industrieel composteren") maar vanzelf composteren als ze in de buitenlucht komen (zgn: koude grond composteerbaar ofwel home compostable) Binnen 6 tot 12 maanden, afhankelijk van de dikte van het product, is er niks meer van over. Het product heeft bovendien een concurrerend businessmodel op gangbare (aardolie-gebaseerde) plastics.

Koffie capsules

Het unieke karakter van het materiaal wordt door grote bedrijven erkend en er stromen inmiddels aanvragen binnen van bedrijven over de hele wereld. Zo heeft het bedrijf een grote opdracht gekregen voor de productie van koffie capsules in licentie. Het plastic is namelijk bijzonder geschikt voor producten die eenmalig worden gebruikt, zoals dergelijke koffie capsules of verpakking van etenswaren of wegwerpservies en bestek en uiteraard allerhande planten potten.

Bron: Impuls Zeeland