Flikweert Vision grote winnaar Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2022

 

Flikweert Vision uit Ouwerkerk is de grote winnaar geworden van de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2022. Het bedrijf uit Ouwerkerk ging er op dinsdagavond 8 november tijdens de Contacta vandoor met zowel de jury- als publieksprijs. Zij mogen hun innovatie de beste van Zeeland noemen dit jaar en verslaan hiermee de andere genomineerden: Colijn BV uit Kloetinge, Omniboost uit Terneuzen, Reijnpack uit St. Philipsland en VKP Bouw uit Kapelle.

De innovatie van Flikweert Vision
Flikweert Vision heeft een sorteermachine ontwikkeld die ongewassen aardappelen kan sorteren op basis van kwaliteit. Deze Quality Grader bestaat uit een rollenbaan en een scheidingsmachine. Camera's registreren de aardappelen en door middel van kunstmatige intelligentie wordt dan bepaald of de aardappel aan de kwaliteitseisen voldoet. 

SAFL20220326 0006

Juryoordeel
Studenten van HZ University of Applied Sciences deden ook dit jaar weer onderzoek naar de innovaties van de genomineerde bedrijven, om de vakjury van extra informatie voor hun oordeel te voorzien. Daarnaast bezocht de twaalfkoppige jury alle genomineerde bedrijven om te komen tot een eindoordeel. 

De getoetse criteria zijn o.a. impact, originaliteit en groeiambitie. De jury, onder leiding van de gedeputeerde Jo-Annes de Bat, vindt de winnaar van 2022 aantoonbaar innovatief, duurzaam en vooruitstrevend. "Opnieuw is gebleken hoeveel mooie innovaties er zijn in Zeeland. Zowel de studenten als de jury zijn met veel plezier bij de vijf genomineerden langs gegaan. Heel verschillende bedrijven die allemaal winnaar kunnen zijn. Daarmee lag er een lastige opdracht voor de jury. We zijn trots op de jonge ondernemers van Flikweert Vision die uiteindelijk hebben gewonnen. Een jong, dynamisch bedrijf. Vanuit hun interesse en opleiding begonnen en al zo snel succesvol, dat verdient een groot compliment. 

Publieksprijs
De eindstemming van de publieksprijs lag dicht bij elkaar, er zijn bijna 2000 stemmen uitgebracht. Ook hier wist Flikweert Vision de meeste stemmen binnen te halen. 

MWF22 Uitreiking Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 202236

Zeeuwse Innovatieprijs Emergo
De Zeeuwse Innovatieprijs Emergo werd voor de 19e keer georganiseerd en uitgereikt. De prijs bestaat uit een partnership met Dockwize, een bokaal en eeuwige roem. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland, HZ University of Applied Sciences, Kamer van Koophandel, Dockwize, VNO-NCW en Omroep Zeeland.