Genomineerden Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2023 bekend

De genomineerden van de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2023 zijn bekend: Floor Foods, Bayck, MDE Automation, Hydrauvision Groep en Van Meer maken kans op de prijs voor beste innovatie van Zeeland. 

Succesvolle innovatie
De Zeeuwse Innovatieprijs Emergo is een initiatief van Provincie Zeeland, in samenwerking met Dockwize, HZ University of Applied Sciences, VNO-NCW en Kamer van Koophandel. Omroep Zeeland is mediapartner. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de Zeeuwse ondernemer met de meest aansprekende innovatie.

De bedrijven met de genomineerde innovaties:
Floor Foods
In 2017 ontwikkelde Florus een uniek proces van vacuum frituren om groente en fruit te bakken tot een krokante snack. De missie was groente en fruit eten leuker enlekkerder te maken met aandacht voor boer, lokale impact en het tegengaan van reststromen voedsel. Door het unieke procéde hebben de snackproducten tot wel 20% minder vet dan normale chips én ligt het acrylamide gehalte tot wel 50% onder de wettelijke norm. Floor Foods is de enige binnen Europa met een unieke volautamatische vacuum frituurlijn. Het resultaat is  dat Floor Foods in korte tijd in meer dan 25 landen binnen en buiten Europa op de schappen ligt bij zowel supermarkten als horeca groothandels. 

Bayck
Bayck geeft mobiliteit een nieuwe dimensie. In tegenstelling tot andere merken speelt Bayck in op de trend om first- en last mile vervoer naadloos op lange afstand (deel)mobiliteit op mobilteits hubs aan te laten sluiten. Bayck levert daarmee een bijdrage aan slimme oplossingen voor toekomstig vervoer.

Deze modulair opgebouwde e-bike bevat een brein met slimme connectoren, trackers, tracers en sensoren waardoor er data verzameld kan worden, is 24/7 en fijnmazig beschikbaar. De te verzamelen data worden omgezet in bruikbare informatie om het vervoer in Zeeland, andere dunbevolkte gebieden en stedelijk gebied steeds aantrekkelijker te maken en verder te optimaliseren. 

MDE Automation
In de luchtvaart is elk component cruciaal, zelfs de ongebruikte contacten in een connector. Stofophoping en andere verontreinigingen kunnen de betrouwbaarheid van vliegtuigsystemen beïnvloeden. 

De door MDE Automation bedachte machine is ontwikkeld om volledig geautomatiseerd ongebruikte pinnen en opvulstoppen in vliegtuigconnectoren in te stoppen. Aangedreven door een centrale database met meer dan 2000 verschillende connectorconfiguraties, is de machine in staat om de hoogste graden van nauwkeurigheid en kwaliteit te leveren.


Hydrauvision Groep
De eerste volledig elektrisch aangedreven grote funderingsmachine, ookwel de F4800E funderingsmachine genoemd, is door Hydrauvision ontworpen. 

De basismachine, met een makelaar van 48 meter, is compleet elektrisch uitgevoerd. Door een stroombron aan te sluiten  kan de machine volledig emissieloos zijn werk doen. Maar dergelijke stroomvoorzieningen zijn er nog niet op elke bouwput. Daarom heeft Hydrauvision een generatorset met compacte dieselmotor ontwikkeld die de elektrische machine voedt. De generatorset vult het accupakket op de basismachine aan, waarmee piekbelastingen opgevangen worden (peakshaving). Deze configuratie zorgt al voor bijna 25% lager energieverbruik. 

Van Meer
Het bedrijf, Van Meer, ontwikkelde een Modular Hybrid propulsion drive system. Dit systeem zorg voor een veilige hybride aandrijflijn aan boord van schepen. Hierdoor kunnen schepen op conventionele brandstof, hybride of volledig elektrische varen waarbij het schip aan de kade geladen wordt door een megawatt DC- charger. Deze innovatie zorgt voor een lagere tot zelfs nul uitstoot van emissies, als ook een lager tot geen brandstof gebruik.

Beoordeling
De vakjury, onder leiding van gedeputeerde Jo-Annes de Bat, gaat op bedrijfsbezoek bij de genomineerde kandidaten. Daarnaast doen HZ studenten onderzoek naar de innovaties en verwerken dit tot een rapport dat gebruikt wordt door de jury om, naast de bedrijfsbezoeken, te komen tot een eindoordeel.

Wat vind jij de beste innovatie?
Naast de juryprijs wordt een publieksprijs uitgereikt. Op  www.emergo-innovatieprijs.nl zijn binnenkort korte video’s te vinden, waarin de innovaties worden toegelicht. Tijdens de stemperiode van 21 oktober tot en met 6 november 2023 kun je stemmen op jouw favoriete innovatie. 

Vorig jaar won Flikweert Vision de publieksprijs én de juryprijs.

Uitreiking Emergo prijs tijdens Contacta
Op dinsdagavond 7 november a.s. worden de winnaars van zowel de Emergo juryprijs als de Emergo publieksprijs bekendgemaakt tijdens netwerkbeurs Contacta in de Zeelandhallen in Goes.